Meer over Argentinië

INLEIDING. Argentinië dankt zijn naam aan het Latijnse woord voor zilver, Argentinië, en dit dreef de Spanjaarden, de koloniale heersers van Argentinië, om het land te verkennen tijdens de zestiende eeuw. Sindsdien heeft het land Europese immigranten aangetrokken, waaronder Welsh, Baskisch, Engels, Italianen en Oekraïners. Toen deze immigranten inheemse (inheemse) volken ontmoetten, verwijderden ze hen eenvoudig van het land en beweerden het als hun eigen land. Tijdens de jaren 1820 combineerde een reeks onafhankelijkheidsbewegingen in heel Zuid-Amerika de controle over het continent weg van de handen van Spanje. Onder leiding van generaal José de San Martín en anderen, verklaarden de Verenigde Provinciën van de rivier de Plata (de voornaam van het huidige Argentinië) zich onafhankelijk in 1816. De Argentijnse grondwet werd in 1853 opgericht. Na tientallen jaren van militaire dictaturen, wordt het land vandaag geregeerd door een parlementaire democratie. Tijdens de jaren zeventig en tachtig voerde de militaire regering wat bekend staat als de 'vuile oorlog' tegen haar eigen volk. In de naam van het beschermen van het land tegen communisten, vermoordde het leger duizenden onschuldige burgers die zij bestempelden als 'subversieven'. Deze gewelddadige periode heeft een blijvend effect gehad op het karakter van de Argentijnen.

Locatie

Geografisch gezien is Argentinië het achtste land ter wereld, slechts iets kleiner dan India. Het heeft een totale oppervlakte van ongeveer 1,1 miljoen vierkante mijl (2,8 miljoen vierkante kilometer), met uitzondering van het Zuid-Atlantische eiland en het deel van Antarctica dat het als nationaal grondgebied claimt. Van noord naar zuid (van Quiaca aan de Boliviaanse grens tot Ushuaia in Tierra del Fuego), het is bijna 3.575 kilometer lang. Dit is ongeveer dezelfde afstand als van Havana, Cuba, de Hudson Bay in Canada of de Sahara in Afrika tot Schotland. Ongeveer 80 procent van de bevolking van 32,3 miljoen mensen woont in stedelijke gebieden. Meer dan 33 procent woont in Gran Buenos Aires, waaronder de hoofdstad en de buitenwijken van de provincie Buenos Aires. De meerderheid van de mensen (85 procent) komt uit Europese aandelen, waaronder ongeveer vierhonderdduizend Joden. Argentinië is 's werelds achtste grootste joodse gemeenschap. Ongeveer 15 procent van de bevolking zijn Mestiezen-mensen van gemengd Indisch en Europees bloed.

informatie argentinië

Taal

De officiële taal van Argentinië is Spaans, maar een aantal andere van Europa afkomstige gemeenschappen behouden nog steeds hun eigen taal. Italianen vormen bijvoorbeeld de grootste immigrantengroep. Dientengevolge wordt het Italiaans algemeen begrepen, evenals het Engels, een andere belangrijke taal voor immigranten. Sommige zeventien moedertalen overleven nog steeds, hoewel sommige maar door heel weinig mensen worden gesproken.

Folklore

Ondanks het feit dat Argentinië zichzelf als gekweekt en Europees beschouwt, spelen spiritualisme en de eredienst van de doden een belangrijke rol in de levens van de mensen. Een beroemde schrijver, Tomás Eloy Martínez, heeft erop gewezen dat de nationale helden van het land, zoals San Martín, niet worden geëerd op de verjaardag van hun geboorte, maar van hun dood. Dit is de manier waarop heiligendagen worden gevierd. Pelgrims bezoeken regelmatig de begraafplaatsen Recoleta en Chacarita in Buenos Aires, waar persoonlijke gebeden worden gezegd en ritueel aanbod overblijft, vooral in de graven van politieke en populaire cultuurfiguren.